Witaj na Forum Autyzmu
Rozmiar czcionki
Zaloguj

Żory - klasa dla dzieci z autyzmem 2012/2013

8 odpowiedzi [Ostatni wpis]
Kim jestem: Terapeuta
Miasto: Żory

Witam wszystkich bardzo serdecznie Smile

Jestem nauczycielką w szkole specjalnej w Żorach, w roku szkolnym 2012/2013 planujemy otworzyć klasę dla dzieci autystycznych, dlatego też pozwoliłam sobie na zalogowanie tu na forum z myślą o tym, że będę mogła liczyć na pomoc specjalistów i rodziców jak się do tego przygotować. Co do moich kwalifikacji to mam ukończone studia mgr z zakresu edukacji zdrowotnej z rehabilitacją, kursy kwalifikacyjne: oligofrenopedagogika i terapia pedagogiczna, studia podyplomowe z zakresu kształcenia zintegrowanego, oraz kurs dogoterapeutyczny Smile - wiem, że to jeszcze za mało. Dlatego w tym roku pogłębiam swoją wiedzę poprzez:  kursy dotyczące terapii behawioralnej , współpracę z CTB, oraz obserwację dzieci na zajęciach itd.

Docelowo nasza klasa będzie liczyć od 2 do 4 osób a jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli to.... powstaną dwie klasy 2-osobowe Smile - to byłby szczyt moich marzeń !! Zobaczymy czy uda nam się to przeforsować u prezydenta i czy będziemy mieli 4 dzieci ??? mhm? czas pokaże !!

Drodzy forumowicze bardzo liczę na Waszą pomoc w kwestii :

- wyposażenia klasy (wstępny kosztorys już został ujęty w budżecia szkoły)

- oferwowanych zajęć dla dzieci, oraz metod pracy Smile

- oraz wszelkiego rodzaju waszych spostrzeżeń w pracy z Waszymi pociechami i podopiecznymi.

P.S. Obiecuję, zgłębiać na bieżąco wszelkie informacje z Waszego forum:)

pozdrawiam serdecznie

Kim jestem: Rodzina
Miasto: Gdynia
Odp: Żory - klasa dla dzieci z autyzmem 2012/2013

Witam, nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt się nie wypowiedział w tej kwestii;-). Gdybym mieszkała w Żorach, byłabym wniebowzięta, że powstanie tam klasa dla dzieci z autyzmem, na dodatek pod okiem tak rozentuzjazmowanej osoby. Już samo Pani nasatwienie i zapał (oby go nie zabrakło) do tej pracy gwarantują połowę sukcesu Wink. To już naprawdę bardzo dużo. Dzieci czują, kiedy traktuje się je z szacunkiem, okazuje im życzliwość i cierpliwość.

Co do wyposażenia klasy, pomocy i materiałów jest bardzo dużo, wiele też można zrobić samemu (zależy od pomysłowości). Trudno coś podpowiedzieć, bo nie wiem, co Państwo już zaplanowaliście. Myślę, że na początek każde dziecko powinno mieć swój stolik z dwoma krzesełkami (jedno dla ucznia, drugie - na przeciwko, dla nauczyciele, który w każdej chwili może "przysiąść" przy dziecku). Jeśli pomieszczenie jest spore, warto tak rozstawić regały, aby były raczej za plecami dzieci. Wówczas nie będą ich rozpraszały. Dziecko ma się skupić na zadaniu, które wykonuje przy stoliku.

Co do zajęć, to myślę, że niezbędne są systematyczne spotkania z psychologiem (raz czy dwa razy w miesiącu), częste zajęcia z logopedą (np. raz w tygodniu, ale zalecenia logopedy powinny być brane pod uwagę przez terapuetę-nauczyciela na co dzień, codziennie powinno ćwiczyć się mięśnie buzi, język itd., to co akurat danemu dziecku jest potrzebne), zajęcia  z SI, dogoterapia, basen, hipoterapia .... W jednej szkole to wszystko razem to raczej niemożliwe Wink, ale skoro Pani pyta...

Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami z pracy z synkiem, ale prosiłabym o bardziej konkretne pytania, bo temat jest bardzo obszerny i trudno napisać o wszystkim.

A fajnie też, jeśli szkoła zapewniałaby posiłki (śniadania i obiady - oczywiście wiadomo koszt wyżywienia ponoszą rodzice) i naukę jedzenie różnych rzeczy-wprowadzanie nowych potraw, uczyłaby samodzielności (zawiązywanie butów, korzystanie z toalety, ubieranie się, itd.), organizowała zajęcia pozalekcyjne, lub choćby świetlicę. Jeśli rodzice pracują, to super byłoby mieć wszystkie zajęcia w jednym miejscu (czyli np. w szkole), nawet gdyby część zajęć miała być odpłatna. Może z czasem Państwo zapewni bezpłatną opiekę i edukację naszych pociech.... 

Życzę powodzenia i pozdrawiam Wink.

Bardzo przepraszam za tak długie milczenie (natłok obowiązków związanych z pracą szkoleniami oraz bycie mamą - czasami daje się baaaardzo we znaki) ...... i jednocześnie dziękuję za odzew:)

Co do wyposażenia sali to.... myslę, że jest już całkiem nieżle, mamy zaplanowane regały, pólki, pudła, masę kosztorysów, laptop, laminator, pomoce dydaktyczne w postaci zabawek edukacyjnych, różną fakturę "podłogową", oczywiście osobne stoliczki dla kazdego ucznia, do tego do mnaszej dyspozycji będzie kuchnia szkolna.

Co do zajęć to oczywiscie w naszej szkole są aż 3 logopedzi, psycholog i pedagog - z pewnością każde dziecko będzie miało wskazania do szerokiego wachlarza zajęć wytyczonych przez PPP. Oczywiscie oferujemy również naszym dzieciom zajecia z dogoterapii, i zajęcia w sali SI - bo takowa posiadamy!!

Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w stanie zapewnić im zajęć z hipoterapii i.... nie mam pojecia jak rozegramy logistycznie sprawę basenu bo.... chodzą docelowo z dzieciakami starszymi (IV kl wzwyż) na basen nauczyciele W-F a trasa na basen jest dość daleka.

Szkoła jest w stanie zapewnić również ciepłe  posiłki - za dość niewygórowaną cenę 4,00 zł za obiad dwudaniowy. Dla klasy autystycznej przewidziałam również podstawowe wyposażenie - nazwijmy je "śniadaniowym" : podkładki na talerze, talerze plstikowe+ kubki + sztućce - bezpieczne dla dzieci.

Co do nauki jedzenia , czy samodzielności to .... już yteraz nawiązaliśmy kontakt z panią Beatą Ignaczewską, ktora pokieruje nami i bedzie sprawować pieczę nad naszymi uczniami Smile:)Smile - jest dla mnie ogromynm wsparciem juz teraz i... olbrzymią kopalnią wiedzy na tematy mnie nurtujące!!

Co do świetlicy to rowniez posiadamy Smile - dysponujemy równiez busem, który jest do dyspozycji naszych uczniów.

Czyli myślę że nasze zaplecze dotyczące oferowanych zajęć jest dość szerokie - a nad resztą będziemy pracować aby było jeszcze lepiej Smile:)Smile

Własnie jesteśmy z koleżanką w trakcie opracowywania ulotek informujących o powstaniu takiej klasy w naszej szkole Smile - będą one ogólnodostepne w poradniach, ośrodkach zdrowia, OWI i OREWie i w kilku innych miejscac.

Od listopada organizujemy darmowe zajecia (dwa razy w miesiącu od 16:00 do 17:00) dla dzieci w wieku zerówkowym i szkolnym (klasy I-III podst) . Oferowana tematyka obejmuje:

- zajęcia dogoterapeutyczne

- arterapię

- zajecia taneczne

- zajecia sportowe

- zajecia w kuchni

- W.Sherbone

TO projekt dość innowacyjny w naszej szkole i... jeszcze nie wiemy z jakim odzewem będziemy mieli do czynienia - ale liczę na to że rodzice będą zainteresowani Smile

Dziękuję za ciepłe słowa z pani strony :)  pewnie zadam jeszcze mase pytań Smile - na razie staram się zorganizować w życiu prywatnym i służbowym, aby zadna cenna godzina mojego dnia nie przemykała mi przez palce niepostrzezenie:)

pozdrawiam Aga Biegesz

Miasto: Dąbrowa Górnicza

Witaj jestem w podobnej choc dobrej sytuacji jestem wychowawcą klasy autystycznej. Jak masz pytania pisz choc zapewne i ja sie czegos moge nauczyc od ciebie- też powiedzmy zaczynam wiec bądzmy w kontakcie wiesz..... szkolenia w naszym rejonie itd... moj mail: tomartwa@poczta.fm

Dziękuję za odp Smile:) z pewnością skorzystam z Twojego doświadczenia Smile

P.S. Nie wiem czemu nie dostaję powiadomień na swoją pocztę ?

Kim jestem: Student
Miasto: Wodzisław Śląski

Dzień dobry!

Mam pytanie:)..Obecnie pracuje z dziećmi z autyzmem jako pomoc nauczyciela w szkole podstawowej ( klasa 1, 4 dzieci ). Chciałam zapytać czy byłaby mozliwość pracy w tej klasie ( jako pomoc terapeuty, nauczyciela ) , którą Pani zakłada od września 2012 roku?

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Podaje mój adres mailowy: aglaja1234@onet.pl

Pozdrawiam

Witam serdecznie Smile:)Smile Jeśli chodzi o pracę u mnie w placówce to... decyzja nie zależy ode mnie Smile

Wiem że miasto ma ogromne problemy finnsowe - ale być może zgodza się na pomoc Smile

Podaję dane kontaktowe do szkoły - bardzo proszę o złożenie swojej oferty Smile

ZSS im.Matki Teresy z Kalkuty oS.Pawlikowskiego

44-240 Żory tel: (32) 43-43- 318

kontakt do mnie: b.agii@wp.pl - w razie pytań proszę pisać - chętnie odpowiem Smile

Miasto: Kraków

agaB !  POPROSTU JESTES WIELKA!!! Pozdrawiam i życze powodzenia!

Miasto: południe

W naszej szkole również planujemy otworzyć klasy autystyczne. Na pewno mamy dzieci na kolejny rok szkolny, ale na ten najbliższy bedziemy wiedzieć za tydzień.

Pracowałam a tymi dziećmi jako wolontariusz 6 lat, później zostałam zatrudniona na świetlicy i w sumie kolejne 3 lata pracy z autystykami. Mam studia z pedagogiki wczesnoszkolnej i podyplomowo oligofrenopedagogikę.

Nie powiem, ale jestem przerażona, bo to ja mam sie zająć organizacją ....

Zupełnie nie wiem od czego zacząć...

Mniej wiecej wiem, co powinny posiadać sale lekcyjne, ale to własnie mniej wiecej....Zupełnie nie wiem jakie "papiery" muszę mieć na początek- plan pracy, programy...przeraża mnie to wszystko.

Liczę,że mi pomożecie....

Z tego, co ja mogę pomóc, to warto,żeby w sali były szuflady dla każdego dziecka osobne, na ubranka, chusteczki, ręcznik,zeszyt itp.

Mozna mieć czajnik, oczywiscie piktogramy wszędzie rozwieszone...

A mam pytanie organizacyjne. Bo do klasy autystycznej powinno byc 2 nauczycieli, tak??Bo tam, gdzie pracowałam to włąsnie był jeden nauczyciel, a drugi przychodził na pojedyncze lekcje, typu- muzyka, technika, wf, religia.

Jak to powinno prawnie wyglądać??